XANTHAN GUM

CORN SUGAR GUM; POLYSACCHARIDE B 1459; XANTHAN

Descrizione:
La gomma di Xanthan è un polisaccaride, un polimero a base di zucchero prodotto da batteri; È usato come agente di viscosità nei prodotti per la cura personale e negli alimenti.

Utilizzo:
legante; Stabilizzatore di emulsione; Agente cutaneo - varie; Agente emulsionante tensioattivo; Agente aumentante della viscosità - acquosa; Stabilizzazione dell'emulsione; Gelificante; Condizionamento della pelle; Controllo della viscosità

Effetti indesiderati:
sconosciuti


Analisi chimica


Fonti:

EC (Environment Canada). 2008. Domestic Substances List Categorization. Canadian Environmental Protection Act (CEPA) Environmental Registry.

FDA (U.S. Food and Drug Administration) 2006. Food Additive Status List. Downloaded from , Oct 16, 2006.
http://www.cfsan.fda.gov/%7Edms/opa-appa.html

FDA (U.S. Food and Drug Administration). 2008. EAFUS [Everything Added to Food]: A Food Additive Database. FDA Office of Food Safety and Applied Nutrition.

IFRA (International Fragrance Assocication). 2010. IFRA Fragrance Ingredient List based on 2008 Use Survey. Accessed online 01/04/2010:
http://www.ifraorg.org/Home/News/Latest-News/page.aspx/66?xf_itemId=43&xf_selectionDatapartId=25

NLM (National Library of Medicine). 2012. PubMed online scientific bibliography data. .
http://www.pubmed.gov