XANTHAN GUM

CORN SUGAR GUM; POLYSACCHARIDE B 1459; XANTHAN

Descrizione

La gomma di Xanthan è un polisaccaride, un polimero a base di zucchero prodotto da batteri; È usato come agente di viscosità nei prodotti per la cura personale e negli alimenti.

Utilizzo

legante; Stabilizzatore di emulsione; Agente cutaneo - varie; Agente emulsionante tensioattivo; Agente aumentante della viscosità - acquosa; Stabilizzazione dell'emulsione; Gelificante; Condizionamento della pelle; Controllo della viscosità

Effetti indesiderati

Sconosciuti

Fonti

EC (Environment Canada). 2008. Domestic Substances List Categorization. Canadian Environmental Protection Act (CEPA) Environmental Registry.

FDA (U.S. Food and Drug Administration) 2006. Food Additive Status List. Downloaded from , Oct 16, 2006.
http://www.cfsan.fda.gov/%7Edms/opa-appa.html

FDA (U.S. Food and Drug Administration). 2008. EAFUS [Everything Added to Food]: A Food Additive Database. FDA Office of Food Safety and Applied Nutrition.

IFRA (International Fragrance Assocication). 2010. IFRA Fragrance Ingredient List based on 2008 Use Survey. Accessed online 01/04/2010:
http://www.ifraorg.org/Home/News/Latest-News/page.aspx/66?xf_itemId=43&xf_selectionDatapartId=25

NLM (National Library of Medicine). 2012. PubMed online scientific bibliography data. .
http://www.pubmed.gov